kos jual beli rumah

Kos Jual Beli Rumah – Panduan Penting Sebelum Jual Beli

Perkara utama yang biasanya ditanya oleh client sama ada owner atau buyer ialah ‘Berapa Kos Jual Beli Rumah? Kebanyakan orang tak tahu berapa kos yang mereka perlu keluarkan.

Malah ada yang ingat kos adalah sifar. Percuma sahaja.

.

Kos Jual Beli Rumah boleh dibahagikan kepada

 • Kos yang ditanggung oleh owner / vendor / pemilik
 • Kos yang ditanggung oleh buyer / purchaser / pembeli

.

Kos Jual Beli Rumah Bagi Buyer

Pertama, saya akan terangkan kos yang akan ditanggung oleh buyer

1) 10% Deposit

deposit beli rumah

Buyer hendaklah sediakan 10% deposit. Iaitu 10% dari harga jualan rumah. Pembayaran 10% tersebut dibuat sebanyak 2 kali iaitu semasa pembayaran booking (3.18%) dan semasa sign Perjanjian Jual Beli Rumah (S&P) iaitu 6.82%.

Ada beberapa kes yang dibolehkan untuk membayar secara ansuran atau selepas S&P, contohnya pembayaran melalui EPF, nego dengan owner dan sebagainya

Untuk makluman, pembelian rumah pertama dan kedua, margin pinjaman masih 90%. Bagi rumah ketiga margin pinjaman adalah 70%. Ini bagi kes pinjaman perumahan bank.

2) Kos Yuran Guaman (S&P & Duti Setem)

kos guaman jual beli rumah

Kos guaman (legal fee) terbahagi kepada 2 iaitu Perjanjian Jual Beli ‘Sale and Purchase Agreement’ (S&P) dan Duti Setem (MoT).

Anggaran kasar bagi dua (2) kos tersebut adalah 5% dari harga jualan hartanah. Iaitu pecahan 2.5% untuk S&P dan 2.5% untuk MoT (Duti Setem).

Bagi setiap kos tersebut ada dua (2) bahagian iaitu;

 1. S&P: Professional Fees dan Disbursement.
 2. MoT: Professional Fees dan Disbursement

Jadual berikut dinyatakan kadar bayaran bagi professional fees. Sekiranya owner dan buyer ingin ‘berkongsi’ lawyer, maka kos guaman owner akan berkurangan. Iaitu dicaj pada bahagian disbursement sahaja.

Kos Guaman Jual Beli Rumah

3) Kos Berkaitan Perjanjian Pinjaman (Yuran Guaman & Duti Setem)

Kos ini biasanya telah terkandung dalam pinjaman perumahan bank. Tapi bagi kes pinjaman perumahan kerajaan yuran ini ditanggung oleh pembeli.

a) Yuran Guaman: Adalah sama dengan Yuran Guaman Bagi Kos yang berkaitan dengan Perjanjian S&P. Tapi ia dikira berdasarkan jumlah pinjaman yang diluluskan.

4) Kos Takaful / Insuran (MRTT, MLTT, MRTA, MLTA)

takaful rumah

MRTT: Mortgage Reducing Term Takaful. MLTT: Mortgage Level Term Takaful

MRTA: Mortgage Reducing Term Assurance. MLTA: Mortgage Level Term Assurance

Ini bermaksud MRTT dan MLTT adalah produk patuh syariah, manakala MRTA dan MLTA tidak. Setiap produk ada kelebihan dan kekurangannya. Yang penting ia adalah entiti untuk perlindungan rumah.

Untuk bacaan lanjut boleh klik lini ini Perbezaan MRTT dan MLTT

5) Kos Penilaian (Valuation)

kos penilaian hartanah

Kos penilaian kebiasaanya bagi rumah berharga bawah RM 200,000 adalah RM 850. Ada jadual penilaian yang disediakan. Pakar dalam bidang ini ialah penilai ‘valuer‘.

Sekiranya anda ingin membuat semakan harga dan nilai hartanah anda. Boleh hubungi saya. Ramai kenalan valuer yang boleh bantu.

.

Kos Jual Beli Rumah Bagi Owner / Penjual

Bagi pihak penjual /owner, ada beberapa bayaran yang dikenakan.

1) Kos Guaman Jual Beli Rumah

Kos guaman yang dikenakan adalah sama dengan pembeli. Tapi jangan risau, pihak penjual boleh bayar dengan lebih rendah sekiranya Tuan/Puan memilih untuk ‘berkongsi’ lawyer dengan pembeli.

Maka caj yang dikenakan kepada Tuan/Puan hanyalah sedikit sahaja iaitu di bahagian disbursement. Itu bagi kos S&P sahaja.

2) Kos Agensi / Ejen

kos ejen hartanah

Lantikan ejen hartanah adalah lantikan profesional yang telah ditetapkan oleh Lembaga Penilai Pentaksir & Ejen Harta Tanah Malaysia iaitu maksima sebanyak 3.00% dari harga jualan dan ditambah dengan Caj GST iaitu sebanyak 6% dari Kos Agensi / Ejen iaitu berjumlah 3.18% dari harga jualan rumah.

Tugasan ejen hartanah meliputi pengiklanan, kerjasama antara ejen hartanah lain, bantu hubungkan antara peguam, banker, owner dan buyer. Dalam kata mudah, menjaga hak dan kepentingan dua (2) pihak iaitu owner dan buyer.

3) Cukai CKHT / RPGT

kos cukai rpgt dan ckht

“Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) adalah cukai yang dikenakan atas keuntungan daripada pelupusan harta tanah (rumah pangsa, rumah, kondominium, pangsapuri, ladang, tanah kosong dan lain-lain)” dari web HASiL.

Berita baik, pengecualian sekali seumur hidup diberikan. Jadi buat keputusan terbaik, hartanah mana yang anda ingin buat pengecualian.

Nak tahu proses jual beli rumah?

Sila klik link ini Proses Jual Beli Rumah Di Malaysia Lengkap

.

Ejen Hartanah Berdaftar, sedia bantu anda urus jual beli hartanah
Wan Mohamad Rasyadan (REN 17585)
: HP: 013.344.0625 (whatsapp/call/SMS)
: EMEL: rasyadan.imgsel@gmail.com
: WEB: www.hartanahwow.com
: FB: Hartanah Wow

IM Global Property Consultants Sdn Bhd

14 Comments

 1. Pingback:Proses Jual Beli Rumah Di Malaysia Lengkap | Jelas | HartanahWow

 2. Zolkurnain

  on   said 

  Saya dah jual rumh bernilai 390k S&P dah buat..saya nak tahu.. berapa kos guaman ambil dan berapakah ejen ambil…minta penjelasan tua..

  Reply
  • kos guaman bergantung kepada status rumah
   – geran individu atau master?

   jika individu biasanya dalam 1000-2000 shj

   Ejen biasa 3.18% drp harga jual

   Reply
 3. Azrul

  on   said 

  boleh maksud sebenarnya ayat ni “a) Yuran Guaman: Adalah sama dengan Yuran Guaman Bagi Kos yang berkaitan dengan Perjanjian S&P. Tapi ia dikira berdasarkan jumlah pinjaman yang diluluskan.”
  maaf sy tak berapa nak faham..:)

  Reply
 4. Anonymous

  on   said 

  Boleh saya tahu, kalau nak buat MRTA, nilai coverage adalah ikut harga semasa belian rumah atau ikut harga pasaran semasa rumah ye?

  Reply
 5. assalamualaikum,saya nak jual rumah dengan harga 590000,berapa jumlah keseluruhan yang perlu saya bayar termasuk ejen dan kos guaman,bagaiman untuk berkongsi?

  Reply
 6. Rozainie bin harun

  on   said 

  Salam
  Saya diminta oleh rakan saya untuk menjual rumahnya. sekarang buyer dah ada.tapi saya tak tahu urusan jual beli rumah (fees).

  minta pendapat tuan.

  Reply
 7. pinjaman saya lulus 90% dan bank start byr pada developer mengikut stage completion. dan saya perlu bayar faedah pada bank ikut percentage of claim by developer by stage complete. berkenaan M.O.T pindah milik hartanah tu perlu dibayar oleh pembeli sendiri pada peguam ke atau ia sudah termasuk dalam pinjaman? biasanya berapa kena bayar untuk pindahmilik tu bagi apartment yg harga 195k?

  Reply
 8. Mariatol Ashirah Bt Yusoff

  on   said 

  Salam..saya nak tanya Salam..sy nk tanya 1 soalan..baru2 ni saya ada beli rumah landed..harga asal rumah 192000.tp saya buat lebihan loan sebanyak 250000…yuran penilaian yg dikenakan ke atas sy ialah rm3000..adakah itu jumlah yg sepatutnya saya bayar kepada penilai.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge